Skällande hund Cão da Serra da Estrela som vaktar

Hundar som skäller och skäller…

Många anser att hundar som skäller är ett problem i vårt samhälle. Grannar klagar, hundägaren blir förbannad och så vidare. Men egentligen, varför skäller hunden och vad gör jag om det blir ett problem? Det ska vi försöka reda ut här.


Problemhund och hundproblem

Men först vill jag citera en text, hämtad ur Anders Hallgrens bok, Problemhund och hundproblem:

”Vad kräver vi av en hund?
Den ska vara tyst och inte synas – men den ska skälla och vakta om någon kommer.
Den ska vara snäll mot människor – men morra åt misshagliga personer.
Den ska vara snäll mot barn – men barn behöver inte alltid vara snälla mot den.
Den ska släppa in jultomtar och sotare – men mota bort tjuvar.
Den ska vara lugn och inte bråka – men den ska vara pigg och lekfull.
Den ska ha ”krut” i sig och vara framåt – men den ska ändå kunna gå kopplad i snigelfart med sin ägare.
Den ska förstå vad man säger – ofta utan att man först lärt den förstå.
Den ska lyda omedelbart – men ändå vara självständig och personlig.
Man måste säga att hundar är fantastiska, för just dessa krav uppfyller de!”

Ja, vad säger man… visst har han rätt!


Skallet har utvecklats

Hund som skäller

Vargarna skäller, men bara i samband med fara. För dem betyder skallet- ”Se upp – fara!” Det har också visat sig att deras skall alltid låter på ungefär samma sätt och det är inte speciellt ofta de behöver skälla.

Hos hundarna däremot finns det en mycket stor variation i hur det låter när de skäller och hur ofta de skäller. Under domesticeringsprocessen har alltså hundarna breddat sitt språkliga förråd. Ungerska forskare har också i olika experiment visat att människor, oavsett om de var hundägare eller inte kunde avgöra på en hunds skall om inspelningen var hämtad från en aggressiv situation eller inte. Hund och människa har alltså under årtusenden lärt sig att förstå varandra.


Rasberoende

För hundarna är skallet ett sätt att kommunicera med varandra och inte minst med oss människor. Under alla år har människan dragit nytta av att hunden skäller och varnar för faror eller driver vilt. Därför har det också bidragit till att det speciellt inom vissa raser, har avlats vidare på de hundar som var duktiga på att skälla.

Det är därför viktigt att ta reda på vilka egenskaper du kan förvänta dig av din hund beroende på vilken ras den tillhör redan innan du bestämmer dig för ett köp. Även blandrashundar påverkas av de olika raserna som finns i deras ursprung. Hos dem kan det ofta vara svårt att veta i vilken grad t.ex. skällandet slår igenom. Även om den består av X% av en skällande ras är det inte säkert att generna för skallet också är X%.

Så förvänta dig inte att din hund ska vara tyst i alla sammanhang, den har också rätt till sin kommunikation. Vissa situationer kan du dock arbeta med för att få omgivningen att lättare acceptera hunden.

Godisväskor till hundträning


Orsak till skällandet

Det finns alltid en orsak till varför hunden skäller! Det gäller för dig att lista ut vad det kan vara i olika situationer. Även om det ibland verkar som om hunden bara skäller för nöjes skull så är det något den vill förmedla.


De vanligaste anledningarna är:

Hund, Cão da Serra da Estrela vaktar

– Varnar/vaktar

Det är naturligt att hunden skäller då någon främmande passerar huset eller bilen. Hunden talar om att det här är mitt område, det är ingen idé att du försöker hitta på något. Varningsskallet brukar ofta vara mörkare/dovare och intensivare än övriga skall och hunden varnar ofta under en längre stund. Vissa hundar skäller inte då de är ensamma eftersom de då inte har någon familjemedlem att varna.

– Påkalla flockens uppmärksamhet på en fara

Om hunden anser att någon i flocken bör ta en närmare titt på en eventuell fara, skäller den med varningsskallet men i sekvenser om tre eller fyra skall med en kort paus i mellan. Är faran längre bort eller inte så allvarlig används oftast detta skall innan det riktiga vaktskallet.

– Ängsla/rädsla

Är vanligt bland hundar med separationsångest. Skallet blir självbelönande och hunden blir mer och mer ängslig ju mer den skäller. Ett sådant skall brukar vara väldigt ljust och kan också övergå till gnällande eller ylande.  Hunden gör ofta kortare uppehåll i sitt skall, ungefär som om den lyssnar efter om någon hör den innan den sätter igång igen.

En rädd eller osäker hund skäller också ofta i förebyggande syfte, t.ex. vid möte med en annan hund för att hindra den hunden att komma för nära.

– Lekfullhet/Upphetsning

Golden retriever och eurasier leker genom att bitas

Denna typ av skall är vanlig bland valpar och yngre hundar, men förekommer även hos äldre individer. När hunden är inne i en lek skäller den ofta för att ytterligare stegra intensiteten på leken. Skallet påminner lite om stamning, med en liten förstavelse. I stället för Voff blir det A-voff, A- voff… Även då hunden förväntar sig något roligt/spännande, t.ex. att få komma ut eller åka bil, så kan den skälla ihärdigt. Ett sådant skall belönas ofta indirekt eftersom hunden får komma ut, precis som den ville.

– Uppmärksamhet

Hunden skäller, ylar, piper eller gnäller för att få uppmärksamhet. En sådan hund brukar vara väldigt ihärdig och även i detta fall får den oftast som den vill. Det spelar ingen roll om du skriker åt hunden eller säger FY, hunden får ändå din uppmärksamhet och har snart lärt sig att beteendet fungerar. Uppmärksamhetsskallet är ofta ljust och väldigt intensivt.

– Under-/överstimulans/stress

Hunden är i de allra flesta fall under århundraden avlad för någon arbetsegenskap, men idag lever många hundar ett rätt sysslolöst liv. De är ensamma en stor del av dagen och sedan får de nöja sig med ett par promenader. Maten får de serverade i en skål, så någon större mental stimulans får de inte. En sådan hund kan skälla bara för att något ska hända, om inte annat så får den ”prata” med sig själv och på så sätt göra av med lite energi.

– Hälsning

En eller två korta, skarpa skall är en hälsning för att tala om att nu är jag också ute. Vissa hundar skäller, gnäller eller ylar då de möter en annan hund. Den hunden vill ofta fram och hälsa men blir frustrerad för att den inte får det, eller att det går för långsamt. Lär istället hunden att man inte får hälsa på alla andra. Se Att låta hunden hälsa på andra hundar.

Liten hund luktar en stor hund i baken - feromoner

– Svarar en annan hund

Börjar en hund skälla längre ner på gatan så svarar de flesta hundar, vilket får den första hunden att fortsätta skälla och sedan står en stor del av kvarterets hundar och skäller på varandra.


Hur kan man minska hundens skällande?

Det första du måste ta reda på är varför din hund skäller. Beror det på att den tillhör en skällig ras eller på något av ovanstående? Det du måste börja arbeta med är den underliggande orsaken till skällandet.

Viktigt att tänka på är att om du bestraffar hunden då den skäller, är det inte alls säkert att den förstår att det är skällandet som du bestraffar. Om du rycker i kopplet eller skriker åt hunden i ett hundmöte så kan den mycket väl förknippa obehagskänslan med den andra hunden, vilket då kommer att ge helt motsatt effekt. Nästa gång ni möter hunden vet din hund att den hunden är obehaglig och så gör den utfall och skäller ännu tidigare.

Skälla av osäkerhet

Rädd hund tittar bakom sin rygg

Skäller hunden av osäkerhet så måste du komma underfund med i vilka situationer som hunden känner sig osäker och jobba med att öka hundens självkänsla istället. Försök inte att ryta eller slå efter en rädd hund då den skäller, den kommer bara att bli ännu osäkrare. Läs om hur du jobbar med en osäker hund i Stärk hundens självkänsla.

Att skrika på en hund som skäller då någon passerar grinden eller ringer på dörren är lönlöst. De flesta hundar tolkar istället husses skrikande som om att han hjälper till att skrämma bort inkräktaren. ­ ”Den personen måste vara riktigt farlig när även husse börjar skälla!”

Aktivera

En understimulerad hund behöver naturligtvis få börja arbeta mentalt på något sätt. Börja med att låta hunden få jobba för sin mat, servera t.ex. torrfodret i en aktivitetsboll eller utslängt på gräsmattan. Det finns många saker ni kan göra, tips finns bl.a. på Aktivera hunden inomhus och Aktivera hunden utomhus.

Skriv gärna ner i vilka situationer hunden skäller, vilken tid på dygnet och om det är i samband med något speciellt. Det är oftast lättare att se ett mönster på så sätt och då kunna avgöra vad det är som utlöser skällandet.

Hundleksaker som tål att tuggas på


Skälla först- tystna sedan

En hund måste få skälla!

Har du en hund med vaktegenskaper har du valt fel sorts hund om du inte vill att den skäller vid dörren eller staketet. Har du en drivande jaktras har du också valt fel om du inte accepterar att hunden skäller på springande harar, katter och ekorrar.

Du kan däremot lära hunden att tystna då du säger till eller ”tar över” bevakningen av huset/tomten. Men det är svårt, räkna med att få lägga ner mycket arbete och tid för att lyckas!

Som när det gäller all hundträning bör du först bestämma dig för hur du ska träna och i vilka sammanhang du ska tillåta hunden att skälla. När du och övriga familjen bestämt ett träningssätt måste ni vara konsekventa med att följa det- allihop! Det fungerar inte om hunden får skälla som den vill när matte är hemma men inte öppna munnen alls för husse innan han ryter till. Det fungerar heller inte om du går fram och lugnar hunden ibland och skriker till den vid andra tidpunkter.


Lär in Tysssst…

Engelsk staffordshire bullterrier leker och biter

Belöna hunden precis då den slutar skälla, använder du klicker är det lättare att få till det i precis rätt ögonblick. Du ska alltså belöna tystnaden!

Du kan också lägga på ett Tyssst- eller Schh…kommando, viktigt är att du faktiskt låter lugn och avslappnad och sakta sänker din röst. Hunden kommer att höra dig ändå! Är du stressad, nervös eller uppjagad kommer hunden känna det och då kan inte den heller lugna ner sig.

Vissa hundar är så uppjagade när de skäller att man kan behöva hålla fast dem, mjukt men bestämt, och sakta stryka dem fram över bringan och under hakan. Efter en stund när hunden har lugnat ner sig, belönar du och släpper lös den med ett Varsågod.

Den här metoden brukar vara effektiv då hunden vaktar. Låt hunden få skälla för att varna, det är hundens jobb, men ta sedan lugnt över med antingen en mjuk kroppskontakt eller ett milt Tyssst. Stå tillsammans och titta på ”inkräktaren” medan den passerar och beröm hunden när den har tystnat.

Roliga hundleksaker


Lär in Skall

Ibland kan det faktiskt vara lättare att få hunden att bli tyst om man först lär den att skälla på kommando. Varje gång din hund börjar skälla säger du ”Skall” och belönar, men det ska ske snabbt så att hunden inte hinner varva upp. Efter ett tag förstår hunden att ”Skall” är detsamma som skälla och då kan du träna på att belöna tystnaden på samma sätt som ovan.


En hund som skäller av upphetsning

Om hunden skäller av upphetsning över att få leka eller gå ut, får du inte belöna den genom att börja leka med bollen eller skynda er ut.

Är det bollen som triggar igång skallet så tränar ni med den. Ta fram bollen och visa hunden, så snart den skäller stoppar du ner bollen i fickan och vänder ryggen mot hunden. Försöker din hund då ta kontakt med dig, vänd dig sakta om och låt bli att ens titta på hunden. När den tystnar, belönar du med bollen. Det gäller att du är oerhört konsekvent, ingen lek med bollen om hunden skäller!

Samma sak gäller om det är utgåendet som hetsar. Skäller hunden hänger du tillbaka kopplet och sätter dig passivt ner utan kontakt med hunden. När den är tyst kan du koppla den och gå ut, men hinner den börja skälla igen tar du av kopplet och börjar om.

Även i dessa fall gäller det att du är lugn och tyst, inga hastiga rörelser, ingen stress och inget skrikande oavsett hur enerverande hunden än är. Du måste också ha gott om tålamod – hunden kan vara fruktansvärt envis men du ska vara ännu envisare, för ger du efter någon enstaka gång kommer du att få jobba ännu hårdare senare.


Skälla på dörrklockan

Hundar som skäller så snart någon ringer på dörrklockan har lärt sig att ringsignalen skapar aktivitet i hemmet. Någon i familjen reser sig hastigt upp och skyndar fram till dörren, då gäller det att vara snabb att vara med och skydda den personen tycks många hundar resonera. Ju mer hunden skäller, ju snabbare tycks vi människor dessutom bli att ta oss fram till dörren och aktivitetsnivån ökar ytterligare.

Jack Russel skäller vid dörren

Skällande på dörrklockan är ofta svårt att jobba bort eftersom vi oftast inte vet när någon kommer. Så här gäller det att du faktiskt bestämmer med någon när ni ska träna på detta.

Förbered dig genom att antingen ge besökaren hundgodis i förväg eller ställ en burk innanför dörren (som hunden inte kommer åt). När sedan din besökare ringer på dörren, reser du dig långsamt upp. Du går väldigt lugnt ut i hallen medan du låter hunden rusa på som vanligt.

Sitt- stanna kvar

När ni kommer ut i hallen ber du din hund att sätta sig några meter från dörren. Först när den sitter still och är tyst går du långsamt fram och öppnar dörren. Rusar hunden upp, tar du mjukt men bestämt tag i den och sätter den ner igen på samma plats som tidigare. Ibland kan det underlätta att ha hunden kopplad de första gångerna. Nu gäller det att besökaren inte får komma in förrän hunden sitter still och tyst på sin plats.

Besökaren ska också lugnt komma in och hinna stänga dörren innan du säger ”Varsågod- hälsa” och låter hunden gå fram. Du bör också ha instruerat din besökare om att han/hon sätter sig ner på huk och ger hunden en godis då den kommer fram. Prata några minuter innan besökaren går ut och ni upprepar hela proceduren. Anledningen till att den besökande ska sätta sig på huk är att personen på så sätt inte blir hotfull och hunden behöver heller inte hoppa för att hälsa, vilket får hela situationen att bli betydligt lugnare.


För att få uppmärksamhet

Att hunden skäller för att få uppmärksamhet är väldigt vanligt. Många hundar är riktigt verbala i sin kommunikation med oss och det måste vi tillåta att de är. Precis som du och din partner, dina vänner eller barn pratar med varandra, vill också hunden vara delaktig i familjelivet.

Men många upplever att hunden alltid ska skälla så snart tv:n sätts på, varje gång husse pratar i telefonen, då vi står och pratar med grannen eller när familjen sätter sig vid middagsbordet. Anledningen till det är att fokus då flyttas bort ifrån hunden och den känner sig utanför. Ofta börjar hunden redan som valp att skälla i dessa situationer och den lär sig väldigt snabbt att all uppmärksamhet riktas mot hunden igen. För vad gör vi när vi inte hör vad farmor säger i telefonen? Jo, vi vänder oss mot hunden och säger TYST! Vi ger alltså hunden all uppmärksamhet under någon minut! I vissa fall lyfts dessutom hunden upp i knäet eller vi sparkar iväg bollen för att få tyst på hunden.

Här gäller det precis som när hunden skäller av upphetsning. Ignorera den helt när den skäller och istället ägna sig åt den när den har tystnat. Men en hund som skäller i dessa situationer är också ofta en understimulerad hund som behöver få utlopp för sin energi. Detta genom olika aktiviteter tillsammans med dig. Så här räcker det inte bara med träning mot skällandet för att det ska upphöra.

Schäfer som skäller


Vad säger lagen?

Skällande hundar kan utgöra en sanitär olägenhet för grannarna. De kan anmäla hundägaren till kommunen som ska fatta beslut enligt Miljöbalken. Normalt skällande under dagtid anses inte utgöra någon störning, men står hunden och skäller i flera timmar kan det bli en fällande dom. Dessutom kan hundägaren också bli anmäld till Länsstyrelsen som hanterar frågor om djur som far illa. Läs mer på Vilka lagar gäller mig som hundägare?

Skäller hunden ofta tidigt på morgonen eller sent på kvällen anses det som en störning. Länsstyrelsen i Umeå beslutade 2013 att en hundägare inte fick sätta sin hund i rastgården före klockan sju på morgonen. Detta eftersom hundens skällande störde grannarnas sömn.


Källa: ”Whats all the noise about?”, Your dog May 2011, Barking dogs, About.com, ”Problemhund och hundproblem” av A. Hallgren samt ”Djurens beteende” av P. Jensen, K 9 Magazine

Rulla till toppen